marți, 19 februarie 2008

FOAIE VERDE BARABOI / SUEDEZII-S FRATI CU NOI!

In fiecare an prin februarie tot poporul uita de probleme,de taxe si impozite,de politica sau de scumpiri si intra in marea febra a Eurovisionului.Pret de vreo luna toata lumea dezbate,butoneaza si voteaza de zor.Anul asta am ratat prima semifinala si din cite am observat n-am pierdut mare lucru.Ascultasem toate piesele,din care nu prea aveai ce alege.Singura oarecum digerabila mi s-a parut compozitia lui Mihai Alexandru -"Prea mici sint cuvintele",dar nu o vad in niciun caz apta sa mearga la Belgrad.Mama zicea ca si cea mai slaba piesa Compact e mai buna decit asta:-)(asociere de idei inevitabila atunci cind interpretul piesei e Leo Iorga).
La semifinala cu numarul doi am inceput prin a ma delecta cu "perlele" prezentatorilor(Mugurel Vrabete:"za lest,bat not za list",Iuliana Marciuc:"Cum poate sa voteze suedezii?",ca sa nu mai zic de fatuca ce introducea interpretii in concurs!Interventiile duduii incepeau in mod inevitabil cu panseuri din ciclul "Muzica este..." "un amalgam de sentimente","stenografia emotiei" si altele la fel de "inspirate").
Cind a inceput concursul m-am intrebat si eu ca proasta: "Who the fuck is Monique?"Sau Lucia Dumitrescu?Sau Viper?Si mai ales unde stau ascunse tot anul aceste "tinere talente" care apar ca ciupercile odata cu selectia nationala ca sa dispara dupa,in neantul din care au rasarit.
Despre junele de la Viper am aflat cu stupoare ca e vice-campion national de karate si ca a luat lectii de canto.Despre aptitudinile sale sportive nu-mi permit sa comentez,dar lectiile alea de canto cred mai degraba ca le-a visat decit ca le-a urmat!
Melodia care le-a surclasat fara drept de apel pe celelalte 11,atit din punct de vedere componistic cit si al interpretarii,se numeste "Shine" si apartine suedezilor de la Biondo.Evident s-a facut multa gargara pe tema reprezentarii Romaniei la Eurovision de catre artisti din alta tara.Pentru toti patriotii astia n-am decit o vorba:cind or scoate ai nostri o piesa mai buna decit ai lor,atunci mai discutam!
Haios mi s-ar fi parut sa participam cu melanjul romano-suedez"Railroad,railroad".Mie Rednex mi-a placut dintotdeauna si n-am sa uit niciodata concertul din "94,cind cei doi nebuni care o acompaniau pe Annika la vremea respectiva au aparut pe scena purtind doar cite o soseta(si nu in picioare)sub privirile siderate ale intregii Polivalente.De asta-data publicul i-a vazut in finala dar juriul de specialisti i-a adus in pozitia de "primii sub linie",in favoarea celor de la VH2.
Piesa acestora ,"Follow me",mi s-a parut destul de "catchy"(ca sa citez obsesia Iulianei Marciuc)pentru a face fata onorabil la Belgrad.
Desi n-as fi crezut sa ajung vreodata sa spun asta,recunosc ca piesa "micului Motzart" mi s-a parut absolut OK.Trupa Zero imi era mult mai aproape de suflet pe vremea cind se numea Praf in Ochi si reprezenta o aparitie inedita si promitatoare in peisajul muzical romanesc.Ma rog,timpul trece,si oamenii isi mai schimba idealul artistic,dupa cum bate vintul financiar si trendul!
Despre piesa lui Catalin Josan si cea a Nicolei ma abtin de la comentarii.Singurii pe care nu i-as fi vazut de nicio culoare printre finalisti sint P(a)ula Seling si Provincialii!!!
In rest,la selectia nationala Eurovision 2008 am vazut nenumarate melodii de tip Mamaia'86,o multime de "artisti' de doi lei si o apetenta furioasa pentru ritmuri si limbi straine.S-a cintat in italiana,spaniola,franceza,ba chiar si in dialecte africane!Doar la germana nu s-a gindit nimeni,da lasa,ca la anu' poate-si manifesta Rammstein dorinta sa ne reprezinte la Eurovision!
P.S.:L-as trimite oricind pe Laurentiu Cazan cu "Say something"(mai ales in varianta de duet cu Mihai Traistariu prezentata ca intermezzo in semifinala a doua).Pacat ca nu se poate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu